
Katarzyna Pala
Doktor Katarzyna Pala jest absolwentką Politechniki Wrocławskiej oraz Uniwersytetu Wrocławskiego gdzie ukończyła studia doktoranckie na kierunku biotechnologia. Dodatkowo ukończyła studia z zakresu zarządzania własnością intelektualną na Uniwersytecie Jagiellońskim. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywała między innymi kierując działem komercjalizacji w WCB EIT+ (obecnie PORT https://www.port.org.pl/pl/) oraz jako współzałożycielka i dyrektorka Rozwoju Biznesu SensDx. Odbyła także staż na Uniwersytecie Wollongong w Australii w dziale komercjalizacji badań.
Jest współzałożycielką Food4Future Technologies, start-upu polsko-norweskiego, który zajmuje się nowoczesnymi rozwiązaniami w zakresie produkcji żywności w obiegu zamkniętym, zgodnie z filozofią gospodarki o obiegu zamkniętym. F4F Tech to firma, która rozwija RAS – recyrkulacyjne systemy akwakulturowe, które zapewniają produkcję wysokiej jakości żywności przy niskim zużyciu wody oraz z poszanowaniem ochrony środowiska i minimalnym śladzie węglowym. Oprócz tego, jest współzałożycielką Water Science and Technology Institute – H2O SciTech – fundacji, której misją jest realizowanie projektów związanych z ochroną wody i systemami obiegu zamkniętego.
Dr Katarzyna Pala – her background is in biotechnology; she graduated from Wroclaw University of Technology and did PhD at the University of Wroclaw. She completed postgradual studies in IP protection at the Jagiellonian University. Her professional experience includes position of IP specialist and then Head of Commercialization in Business Development Depertament in PORT, https://www.port.org.pl/pl/, where she was responsible for the IP management, sales and commercialization of R&D products.
She participated in fellowship at the University of Wollongong in the Commercialization Departament in Australia. She is also a co-founder and was CBDO of SensDx.
With the strong collaboration with Norwegian partners, she has established Food4Future Technologies – a Polish-Norwegian start-up specializing in modern food production which stays in line with the circular economy philosophy.
Together with the founders of F4F Tech, she has also created Water Science and Technology Institute – H2O Scitech, in which she would like to develop ideas connected with water management, recirculating systems and water treatment technologies. The H2O team is particularly interested in Recirculating Aquaculture Systems (RAS) which allow the delivery of healthy and high-quality food produced in controlled conditions, respecting environmental protections.